Nikt z nas nie urodził się ze znajomością zasad savoire-vivre’u. I choć każdy z nas wie, do czego służy nóż i widelec, nie zawsze da się zjeść każdą potrawę z klasą. Wystarczy przypomnieć restauracyjne sobie zmagania Julii Roberts w filmie „Pretty Woman”. To najlepszy przykład, aby podczas ważnych spotkań nie zamawiać potraw trudnych do zjedzenia. Czasem jednak nie mamy wpływu na serwowane dania , więc warto znać zasady etykiety.
Oto, jak należy poprawnie jeść niektóre z najtrudniejszych potraw.
Karczochy
Warzywo często stosowane jest jako przystawka ze względu na to, że miąższ karczocha działa pobudzająco na apetyt. W Polsce serwuje się zazwyczaj jedynie serca karczocha, jednak, gdy otrzymamy go w całości należy wiedzieć, jak go prawidłowo zjeść.

Oto, jak to zrobić:
Przytrzymujemy karczocha dłonią, a palcami drugiej dłoni obrywamy liście, które później można maczać np. w sosie. Odgryzamy następnie dolną część liścia, by wyssać miąższ. Niejadalne części (skórkę) odkładamy na talerz. Po zjedzeniu oczyszczamy palce w miseczce z wodą, którą powinniśmy otrzymać razem z daniem. Następnie wycinamy środkową część karczocha (serce), które polewamy sosem i jemy za pomocą noża i widelca. Jeśli wcześniej nie zostały usunięte charakterystyczne pręciki, warto zrobić to przed spożyciem serca, są one niejadalne.
Ostrygi
Surowe ostrygi, które wcześniej zostały otwarte, podawane są zazwyczaj na lodzie razem z ćwiartkami lub ósemkami cytryny. Rozpoczynamy od przytrzymania na talerzu muszli lewą ręką. Następnie widelcem koktajlowym trzymanym w prawej dłoni delikatnie usuwamy skrzela i jelita ostrygi (bródka – czarny punkt). Wyciskamy na nią sok z cytryny i przytrzymując lewą ręką muszlę przy ustach, widelcem trzymanym w prawej ręce odrywamy mięso, by ostrożnie wsunąć je do ust.

Jest to jedyne danie, podczas którego dopuszcza się wydawanie delikatnych odgłosów siorbania, podczas spijania z muszli morskiej wody z dodatkiem soku z cytryny lub sosu winegret. Pustą muszlę należy umieścić na talerzyku na odpadki.
Warto pamiętać, że ostrygi, które same się otworzyły, nie nadają się do spożycia. W podobny sposób spożywamy również małże. Podstawową różnicą jest to, że mule spożywamy zazwyczaj po obróbce termicznej i dopuszczalne jest użycie pustej połowki muszli w zastępstwie widelczyka.
Spaghetti
Spaghetti to tak zwane danie „podwyższonego ryzyka”, które trudno zjeść z klasą, szczególnie gdy mamy tego dnia na sobie białą koszulę. Z tego też względu potrawa rzadko serwowana jest na oficjalnych przyjęciach. Jeśli jednak zamówimy spaghetti, pamiętajmy, że makaronu nie wolno kroić nożem, ani widelcem. Nigdy. Włosi do jedzenia długich nitek makaronu używają jedynie widelca, lecz jest to dość trudna sztuka i jeśli nie mamy wprawy, lepiej użyć do pomocy łyżyki. Trzymamy ją w lewej ręce i widelcem (trzymanym w prawej dłoni) obracamy na łyżce makaron, aby nawinąć porcję na jeden kęs. Wkładając widelec do ust, możemy dodatkowo zabezpieczyć się łyżką przed kapiącym sosem.
Czego nie robić? Niedopuszczalne jest siorbanie podczas wciągania makaronu, przegryzanie zwisających nitek czy krojenie ich nożem

Pomidorki koktajlowe
O tym, jak bardzo potrafią płatać figle, przekonał się każdy, kto choć raz próbował je przekroić lub nadziać na widelec. W ostatniej chwili potrafią się “wymknąć” spod widelca, lądując najczęściej na ubraniu. Pomidorki koktajlowe są natomiast częstym składnikiem potraw i sałatek, dlatego dobrze jest wiedzieć, jak należy je prawidłowo jeść. Złota zasada – w momencie nadziewania ich na widelec, dokładnie przytrzymajmy pomidorki nożem.
To jeszcze nie koniec przeszkód. Choć być może jest to oczywiste, po włożeniu pomidorków do ust, tuż przed rozgryzieniem, należy dokładnie zamknąć usta, gdyż siła, z jaką skórka dojrzałych pomidorków potrafi pękać, może sprawić, że miąższ wraz z sokiem pobrudzi pozostałych gości lub stół. Trudno wyobrazić sobie bardziej krępującą sytuację.

Podobnie należy postępować z innymi soczystymi owocami i warzywami.
Kawior
Kawior, czyli surowa posolona ikra samic jesiotra, bieługi, łososia lub sterleta, najczęściej serwowany jest w miseczce umieszczonej na lodzie. Należy nabrać go na łyżeczkę, by następnie przenieść go na swój talerz. Danie skrapiamy sokiem z cytryny i jemy widelcem do ryb.
Kawior można zjeść, zagryzając kawałkami chleba lub nakładając go na tost. Dopuszczalne jest również nałożenie łyżeczką kawioru na tost (bez rozsmarowywania), skropienie cytryną i spożycie go za pomocą sztućców.

Krewetki
Gdy na talerzu otrzymamy krewetki podane w całości, należy je specjalnie przygotować do zjedzenia. Zaczynamy od przekręcenia głowy oraz odwłoka sprawnym ruchem w przeciwne strony. Głowę skorupiaka odkładamy na talerzyk na odpadki i zabieramy się na korpus. Odrywamy odnóża krewetki oraz zdejmujemy pancerz, zaczynając od brzucha. W ten sposób najłatwiej i najszybciej

wydobędziemy mięso skorupiaka. Na koniec chwytamy za ogon, ewentualnie maczamy w sosie według uznania i przystępujemy do zjedzenia mięsa. Ogonek odkładamy również na talerzyk na odpadki.