Spotkania biznesowe w restauracjach to ważna część zawodowego życia. Spożywanie posiłków, zwłasza na siedząco w wystawnych restauracjach, może być kłopotliwe. Problemów przysparzają już same sztućce, które należy użyć do odpowiednich dań, a także za ich pomocą dać znak kelnerowi o skończonym posiłku. Łatwo o faux pas, a przecież kolacja z klientem to idealna okazja do zaprezentowania się z jak najlepszej, a nie tej bardziej nieudolnej, strony.
Zasady savoir vivre’u obowiązują już od samego początku spotkania. Jeśli to my inicjujemy spotkanie, warto zaznaczyć na wstępie, że zamierzamy pokryć rachunek. Mężczyzna może odsunąć krzesło kobiecie, nawet jeśli jest to wbrew zasadom biznesowym. Z pewnością nikt nie o to obrażać.

Gdy siadamy do stolika, pamiętajmy, aby robić to z klasą. Nasze plecy powinny być wyprostowane, a łokcie nie powinny opierać się o stół. Etykieta nakazuje, by jedynie delikatnie oprzeć o niego przedramiona w okolicy nadgarstka. Nie należy się również nachylać do stołu podczas jedzenia posiłku.
Serwetka może dużo o tobie powiedzieć
Z pewnością zauważyłeś, że zanim otrzymasz zamówiony posiłek, kelner przyniesie sztućce oraz serwetkę, najczęściej materiałową. Być może będzie ona już na stole, gdy do niego zasiądziesz, lecz i tu łatwo o błąd. Połóż ją w okolicy kolan. Nie wieszaj przy szyi, a jeśli jest duża, złóż ją na pół. W żadnym wypadku jednak nie machaj nią, jakbyś właśnie ścielił łóżko.

Wstając od stołu, przeproś współtowarzyszy, a serwetkę odłóż po lewej stronie talerza. Po powrocie ponownie połóż ją na kolanach. Gdy skończysz posiłek, złóż ją i połóż po lewej stronie talerza, będzie to znak dla kelnera, że może ją zabrać, wraz z talerzem. Pamiętaj jednak, że wielkim nietaktem będzie wrzucenie jej do talerza, nawet gdy jest wykonana z papieru…
Kłopot ze sztućcami
Pamiętasz scenę z filmu „Pretty Woman”, gdy Julia Roberts uczy się ile ząbków mają poszczególne widelce? Używanie sztućców nie bez powodu budzi obawę, że narazimy się na śmieszność. Bo jak tu przyznać się do niewiedzy? Zasada (na szczęście!) jest prosta. Sięgamy po te sztućce, które znajdują się najdalej od talerza. Kelner po każdym skończonym daniu będzie zabierał brudne sztućce i w ten sposób łatwo unikniemy gafy. Należy jednak pamiętać o kilku zasadach:
- noża używamy do krojenia jedynie twardych pokarmów np. mięsa,
- nie kroimy ziemniaków, warzyw ani np. makaronu typu spaghetti,
- jeżeli jemy zupę, nie dmuchamy na nią, znacznie lepiej nabrać ją na łyżkę z brzegu talerza, gdzie zazwyczaj jest chłodniejsza,
- nie siorbiemy. W żadnym wypadku.
Po skończonym posiłku, sztućce należy położyć mniej więcej na godzinie 5:30. Wielkim nietaktem będzie również odłożenie ich na obrus lub oparcie ich o talerz.
Zjedz coś przed wyjściem
Pamiętaj, że podczas kolacji biznesowej czy lunchu, najważniejszy jest twój rozmówca. Zamiast wsłuchiwać się w swoje burczenie brzucha, zawsze zjedz coś małego przed wyjściem z domu lub biura. Pomoże ci to uniknąć kłopotliwej i krępującej sytuacji. Podczas posiłku staraj się również rozmawiać na neutralne tematy, aby nie zamienić miłej atmosfery w biznesową katastrofę. Niestosowne będzie również krytykowanie potraw. Tę opinię zachowaj zwyczajnie dla siebie.