Alkohol wpisany jest w kulturę życia. Przyjęło się, że toasty wznosimy szampanem, a do kolacji często zamawiamy wino, które odpowiednio podkreśla smak potraw. Niezależnie od rodzaju trunku, aby wydobyć jego aromat i nuty smakowe, należy serwować go w odpowiedni sposób.
Wino Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Chardonnay, Riesling, czy Szampan, Brandy, Burbon, Koniak… któż nie zna smaku szlachetnych alkoholi. Doskonale smakują, ale również trzeba za nie sporo zapłacić. Dzieje się tak ze względu na kraj, region pochodzenia alkoholu ale także proces ich uzyskiwania.
Te najlepsze pochodzą z konkretnych regionów i np. ze ściśle określonych składników, jak np. szampan, który produkowany jest z trzech szczepów winogron i pochodzi z francuskiego regionu Champagne. Tego typu informacje znajdują się na etykiecie alkoholu, która zaświadcza o ich autentyczności. Na etykiecie w dodatku oprócz rocznika trunku, zazwyczaj znajduje się również informacja na temat optymalnej temperatury jego podania. Warto o tym pamiętać, gdyż właśnie tak zaserwowany alkohol ma najpełniejszy kolor, smak i aromat.
Niektóre trunki serwuje się w tzw. temperaturze pokojowej, czyli ok. 18C. Określenie pochodzi z dawnych czasów, gdy wina przechowywane były w komnatach zamków, gdzie panował chłód.
Oto, jak należy podawać wina:

Jak przechowywać i podawać wino?
Nie jest tajemnicą, że wino powinno leżakować. Butelki powinny być ułożone poziomo, bo to sprawia, że korek jest zanurzony w winie i nie wysycha. To pomaga uchronić wino przed zwietrzeniem. Trunki najlepiej trzymać w ciemnych i przewiewnych pomieszczeniach, w których panuje stosunkowo stała temperatura i nie dominują żadne intensywne zapachy. Gdy zdecydujemy się na wybór wina, te które leżakowało długo należy postawić pionowo na kilka godzin przed jego podaniem. To pozwoli na swobodny opad osadu na dno butelki. Tuż przed podaniem wino należy dekantować, czyli przelać delikatnie do karafki.
Czerwone wino dekantujemy około pół godziny przed serwowaniem, co w pełni uwalnia jego bukiet.
Jak serwować mocne alkohole?
Co z mocniejszymi trunkami? Serwujemy je na zakończenie posiłku, jako jego zwieńczenie. Tu również należy pamiętać o odpowiedniej temperaturze serwowania.

Pamiętaj o odpowiedniej kolejności
Warto pamiętać o ważnej zasadzie – każdy alkohol podajemy tylko raz podczas wieczoru, zachowując odpowiednią kolejność:
- słodkie wino serwujemy po winie wytrawnym,
- czerwone wino podajemy po winie białym,
- wina deserowe serwujemy na koniec kolacji do deseru (w kolejności od najlżejszego)
- szampana podajemy przed winami lub po nich. Nigdy pomiędzy.