Podczas upałów na stołach królują lekkie potrawy. To sezon na świeże warzywa takie, jak szparagi, bób, sałaty i inne nowalijki, które w połączeniu z delikatnym mięsem, rybami lub owocami morza stanowią prawdziwą kulinarną ucztę. Do tych potraw idealnie pasują świeże białe wina, które doskonale podkreślają smak i jednocześnie chłodzą organizm latem.
Podczas gorącej pory roku, jaką niewątpliwie jest lato, zdecydowanie należy postawić na wina białe i różowe. Przed podaniem trunek należy schłodzić, by rozkoszować się pełnią jego smaku. Andrzej Chychłowski, doradca z winiarni Citi Wine radzi, które z nich najlepiej wkomponować do letniego menu i jak je serowować (infografika).
Oto 5 najlepszych białych win na lato:
1. Vinho Verde

To portugalskie wino, którego nazwa oznacza dosłownie „zielone wino”. Vinho Verde jest bardzo młode i świeże. Sprawia także wrażenie, że jest lekko gazowane. Wino urzeka odświeżającą kwasowością oraz jasną barwą. Wyczuć w nim można również mnóstwo owoców tropikalnych z akcentami melona, bananów oraz świetną mineralnością. Orzeźwiające i dobrze schłodzone wino obniża temperaturę również naszego organizmu i jest idealne na taras lub na grilla ze znajomymi.
2. Sauvignon blanc

Wszelkie jego odmiany będą dobrym wyborem – zarówno klasyki z Doliny Loary, jak i wina z krajów „nowego świata”, czyli z Ameryki Północnej i Południowej, Australii i Nowej Zelandii, która ostatnio jest popularnym producentem tego wina. To, co wyróżnia Sauvignon blanc to aromaty cytrusów, soczysta woń owoców tropikalnych i zielonych jabłek, zapach świeżej trawy, intensywna kwasowość i mocno owocowe akcenty, idealnie podkreślające smak lata.
3. Riesling

Wyróżnia się kwiatowym aromatem i wysoką kwasowością. Można je spotkać zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej. Riesling przez sommelierów często określany jest mianem gastronomicznego kameleona, gdyż doskonale łączy się z takimi daniami jak np. owoce morza, potrawami z ryb, ale również ze słodkimi deserami. Alternatywą może być również wino Grüner Veltliner.
4. Chardonnay

To światowa klasyka – przyznaje Chychłowski. Ogromnie ważnym czynnikiem jest sposób jego przygotowania. Wino musi być robione w stali nierdzewnej, by zachowało swoją świeżość. Jeżeli robione jest w beczce, nabiera orzechowego posmaku, a takie wina pijemy jesienią.
5. Pinot Grigio
Nazywane jest „winem środka”, bo nie da się jednoznacznie wyróżnić jego smaku. Nie jest ani zdecydowanie kwasowe, ani słodkie.

– Kiedy je pijemy, nie doszukujemy się w nim niczego więcej, tylko czystej przyjemności – wyjaśnia Andrzej Chychłowski.
Nie da się jednoznacznie określić cen polecanych rodzajów wina, gdyż rozpiętość jest dość spora. Czasem wyższa cena może oznaczać bardziej intensywny smak, ale niekoniecznie.
