Jak długo powinno się przechowywać wino po otwarciu, aby nie straciło walorów smakowych? Wino po odkorkowaniu wchodzi w reakcję z tlenem, dlatego tylko przez pewien określony czas zachowuje swój najlepszy smak, zapach i kolor. Sommelierzy radzą, aby wina podzielić na trzy kategorie – w zależności od zawartości alkoholu. To właśnie ten czynnik decyduje, jak długo trunek zachowa swoje właściwości po otwarciu.
Wina lekkie
Do tej grupy zalicza się wina, których zawartość alkoholu nie przekracza 12,5 proc. (np. szampan, Prosecco). Ponieważ są to wina musujące, nie należy przechowywać ich dłużej niż 1-3 dni po otwarciu butelki, gdyż w przeciwnym razie stracą, to, co jest ich największym atutem, czyli charakterystyczne bąbelki, za które tak bardzo cenimy te trunki.

Należy jednak pamiętać o właściwym zamknięciu butelki. Najlepiej uczynić to za pomocą korka, który pasuje do butelki. Taki gadżet można znaleźć w wielu sklepach. Oryginalny korek – jak nietrudno się domyślić – nie będzie pasował. Po zamknięciu wina, należy wstawić je do lodówki.
Wina średniej mocy
Są to wina, które zawierają się między 12,5 proc. a 13,5 proc. alkoholu – np. wina różowe, Pinot Grigio i Sauvignon Blanc. W lodówce można przechowywać je nawet 5-7 dni po otwarciu.

Wiele osób zastanawia się, jak powstaje wino różowe. Krąży nawet mit, że dzieje się tak w wyniku zmieszania w odpowiednich proporcjach wina czerwonego z białym. To nieprawda. Różowy kolor uzyskuje się z czerwonych winogron. Winiarze dbają jednak, by sok nie miał zbyt długiego kontaktu ze skórkami winogron – są one oddzielane po zaledwie kilku godzinach lub kilku dniach fermentacji. W przypadku czerwonego wina skórki pozostawia się na wiele tygodni.
Wina mocne
Wina pełne zawierają ponad 13,5 proc. alkoholu. Do tej grupy zaliczają się najczęściej wina czerwone takie jak Shiraz, Cabernet Sauvignon, Malbec i Merlot. Ale są też wyjątki jak np. białe Chardonnay. Po otwarciu powinno się je przechowywać szczelnie zatkane korkiem ok. 3-5 dni, oczywiście w chłodnym i ciemnym miejscu. Istnieje jeszcze jedna zasada, która ułatwia przechowywanie czerwonego wina – im jest ono słodsze, tym dłużej zachowa swoje właściwości po otwarciu.

Nie oznacza to jednak, że po upłynięciu tego czasu trunek nie będzie nadawał się do spożycia. To tak, jak z awokado, które niezjedzone od razu zmienia kolor i smak, ale wciąż może dobrze smakować.